El Passant de Sant Antoni, una festa molt arrelada a Osona

La Festa de Sant Antoni, es celebra el 17 de gener amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animal. A la comarca d’Osona és coneguda popularment amb el nom dels Tres Tombs o Tonis.  El ritu principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població. Per això, aquest ritu s’anomena Tres Tombs o també “Passant”.c

Taradell, Santa Eugènia de Berga i Manlleu són les poblacions de la nostra comarca que celebren aquesta festa de manera més destacada.

Aquest any el Museu del Ter de Manlleu acull l’exposició fotogràfica “Els Tonis a Manlleu: a cavall de la devoció i la festa” sobre aquesta tradició ramadera centenària a la ciutat. L’exposició es podrà visitar de manera gratuïta fins el 14 d’abril del 2015.

Festa dels Tonis

L’exposició es composa d’una selecció de 150 fotografies sobre la Festa de Sant Antoni Abat a Manlleu. La mostra es divideix en cinc àmbits: la devoció, com a mostra del gest de veneració dels Tonis cap el seu patró Sant Antoni Abat; l’organització, com estructura social sorgida dels antics oficis de traginers i taverners passant pels tractants de bestiar i ramaders, fins arribar a l’actual associació; la celebració o festa que ha mantingut la seva estructura principal des de finals del segle XIX i que sempre ha estat a cavall entre la devoció i la gresca; la tradició, en forma de Ball del Ciri com a joia patrimonial de Manlleu; i el concurs fotogràfic, que ha estat convocat des de 1978 per la secció de fotografia del Grup Excursionista Manlleu i, posteriorment, pel Grup Fotogràfic Manlleu.
D’altra banda, l’exposició també acull elements i peces pròpies dels Tonis, cedits per a l’ocasió, i que tenen la seva corresponent funció en els dies de la festa. Una d’elles és la imatge de Sant Antoni Abat que presideix les celebracions religioses, tant la missa dels pabordes o de l’administració del sant com la coneguda del Gremi prèvia al Passant dels Tres Tombs.

No deixis de venir i gaudir del “Passant”, una festa molt nostra.

Festa dels Tonis  Osona Mas el Corral